veterinarska ambulanta

Beograd, Vidikovački venac 73Z
011/770-90-96;063/103-54-69; 064/555-13-54
e-mail: office@petland.rs

ponedeljak - petak:
9 - 19h
subota:
10 - 14h
nedelja:
10 - 12h

Zubni kamenac


Zubni kamenac je jedan od najčešćih problema sa kojima se veterinari svakodnevno sreću. Mnogi vlasnici smatraju da je kamenac problem estetske prirode, ali to je daleko od istine.

Bakterije igraju glavnu ulogu u stvaranju zubnog plaka i kamenca. One žive na ostacima hrane u ustima, formirajući u početku naslage na zubima koje se relativno lako odstranjuju i koje se zovu zubni plak. Vremenom (ukoliko se plak ne odstrani), bakterije nastavljaju da se razmnožavaju i u kombinaciji sa kalcijumovim solima poreklom iz pljuvačke počinje da se formira čvrsta masa na zubima koja se zove kamenac i koji nije tako jednostavno odstraniti.

Ukoliko se kamenac ne odstrani u ovoj fazi, bakterije će se probiti između zuba i desni i dovešće do postepenog odvajanja zuba od desni i do stanja koje se zove periodontalno oboljenje. Ukoliko se ovo oboljenje ne leči, formiraju se tzv. džepovi puni bakterija neposredno ispod desni koji vremenom prelaze u abscese (tvorevine pune gnoja). Desni postaju crvene, osetljive, lako krvare, javlja se neprijatan zadah, pas oseća nelagodnost i bol.

Na žalost, problem se ne ograničava samo na usnu duplju. Oslabljene i iziritirane desni omogućavaju bakterijama da lako prođu u krvotok i da se raznesu po čitavom organizmu inficirajući unutrašnje organe i to prvenstveno jetru, srce i bubrege.

Sve ovo se može izbeći ukoliko dobro održavate higijenu usne duplje vašeg psa. Ukoliko primetite naznake stvaranja zubnog plaka ili kamenca obavezno se obratite vašem veterinaru.

Skidanje zubnog kamenca se najbolje obavlja ultrazvučnom metodom jer je mogućnost oštećenja zubne gleđi svedena na minimum.

Pročitaj više

IZDAVANJE DUPLIKATA PASOŠA ZA PSE I MAČKE

29. May 2015

Ukoliko vlasnik psa, ili mačke izgubi pasoš za pse i mačke, potrebno je izdati nov. Uprava za veterinu je uvela […]

Pročitaj više...


OBELEŽAVANJE PASA I MAČAKA

9. August 2018

Zakonska obaveza za sve vlasnike pasa i mačaka je da se prilikom prve vakcinacija životinje obeleže mikročipom i izda im […]

Pročitaj više...