veterinarska ambulanta

Beograd, Vidikovački venac 73Z
011/770-90-96;063/103-54-69; 064/555-13-54
e-mail: office@petland.rs

ponedeljak - petak:
9 - 19h
subota:
10 - 14h
nedelja:
10 - 12h

Opremanje kaveza za morsko prase


Kavez za morsko prase mora da bude dovoljno veliki da mu pruža dovoljno prostora za vežbu i igru, idealno bi bilo da je 80 x 90 cm za 1 morsko prase. Manje od ovoga može da dovede do gojaznosti kod praseta usled smanjenje aktivnosti tj. kretanja. Kavez ne sme da bude od drveta pošto prasići vole da grickaju drvo i mogu veoma lako da probiju prolaz kroz drveni kavez. Drvo je takođe teško adekvatno očistiti, a stakleni prostori ne obezbeđuju dovoljno ventilacije.

Pod u kavezu bi trebao da bude čvrst i jednostavan za čišćenje. Treba izbegavati žičane mreže kao podlogu zato što dugotrajno stajanje na njima može izazvati promene na nogama vašeg morskog praseta. Ukoliko ipak koristite žičanu podlogu, morate da obezbedite deblji sloj slame ili neku drugu ravnu podlogu na kojoj morsko prase može da se odmori. Kavez mora da ima odgovarajuću ventilaciju i da bude dovoljno visok i prostran da bi pružio prasetu dovojno prostora za kretanje i igru.

Mnogi ljudi izvode svoje prasiće napolje da se prošetaju po toplom vremenu. Ukoliko imate dvorište koje je bezbedno i ograđeno, nije tretirano pesticidima ili bilo kojim drugim hemikalijama, možete slobodno to da uradite. Ipak ga stalno nadgledajte i obezbedite mu pristup hladovini.

Svako morsko prase bi trebalo da ima neko mesto u kavezu gde može da se sakrije. Danas mogu da se kupe cevi izrađene od tvrde plastike kroz koje prasići mogu da se provlače i u koje mogu da se zavuku i sakriju kada to žele. Posude za hranu treba da budu teške (od keramike npr.) i ne velike da morsko prase ne bi moglo da uđe u njih. Ukoliko je posuda za hranu dovoljno velika, može da se desi da prase ulazi u nju i tu vrši nuždu. Za vodu je najbolje nabaviti pojilicu koja se kači za kavez tako da visi i na svom kraju ima sisak. Na taj način se voda neće prosipati po kavezu a biće stalno dostupna vašem ljubimcu.

OpremanjeKavezaZaMorskoPraseBig

Pročitaj više

IZDAVANJE DUPLIKATA PASOŠA ZA PSE I MAČKE

29. May 2015

Ukoliko vlasnik psa, ili mačke izgubi pasoš za pse i mačke, potrebno je izdati nov. Uprava za veterinu je uvela […]

Pročitaj više...


OBELEŽAVANJE PASA I MAČAKA

9. August 2018

Zakonska obaveza za sve vlasnike pasa i mačaka je da se prilikom prve vakcinacija životinje obeleže mikročipom i izda im […]

Pročitaj više...