veterinarska ambulanta

Beograd, Vidikovački venac 73Z
011/770-90-96;063/103-54-69; 064/555-13-54
e-mail: office@petland.rs

ponedeljak - petak:
9 - 19h
subota:
10 - 14h
nedelja:
10 - 12h

Oboljenje ušiju kod pasa


Svakodnevno srećemo pse koji imaju probleme sa ušima. Ovi problemi se manifestuju na različite načine:

 • Neprijatan miris
 • Češanje ušiju
 • Iscedak iz ušiju
 • Crvenilo ili otok ušne školjke ili ušnog kanala
 • Trešenje glavom ili naginjanje glave na jednu stranu
 • Bolnost u predelu ušiju
 • Promene u ponašanju kao što su depresija ili nervoza

Oboljenje ušiju je jedno od najčešćih koje srećemo kod pasa. Stručan naziv za zapaljenje spoljašnjeg ušnog kanala je otitis externa. Smatra se da više od 20% populacije pasa ima ovo oboljenje.

Uzroci nastanka oboljenja ušiju

Veliki broj različitih faktora može da izazove probleme sa ušima kod pasa. Neki od najčešćih su sledeći:

 • Alergije (npr. na hranu)
 • Paraziti
 • Infekcije (bakterijske ili gljivične)
 • Strana tela
 • Trauma
 • Hormonski poremećaji (npr. hipotireodizam)

Postavljanje dijagnoze

Postavljenje tačne dijagnoze zahteva detaljan pregled, ne samo ušiju već i celog psa i uzimanje precizne istorije bolesti od vlasnika. Kako će teći dijagnostički postupak zavisi od slučaja do slučaja, ali on najčešće obuhvata pregled ušiju otoskopom, uzimanje briseva i skarifikata…

Terapija

Terapija zavisi od uzročnika bolesti. Ukoliko je u pitanju bakterijska infekcija, na osnovu antibiograma koji je urađen, prepisuje se odgovarajući antibiotik. Ukolko je u pitanju gljivična infekcija koriste se odgovarajući antimikotici. Svi ovi preparati uglavnom sadrže u sebi i neki kortikosteroid koji treba da smanji zapaljensku reakciju u ušnom kanalu. Ukoliko je u pitanju alergija ili hipotireoidizam, onda se koriste preparati koji deluju sistemski tj. na čitav organizam.

U svakom slučaju treba da se pridržavate uputstva vašeg veterinara i da pravilno i dovoljno dugo koristite preparate koje je prepisao. Ne smete nikada da prekinete sami terapiju ako vam se učini da je psu malo bolje. Bolest koja se ne izleči u potpunosti može samo da pređe u hroničan tok i da dovede do još većih problema. Dakle, kada su u pitanju problemi sa ušima morate da budete veoma strpljivi i istrajni u lečenju vašeg psa.

Sastavni deo lečenja oboljenja ušiju je i čišćenje ušnog kanala. Čist ušni kanal je takođe i najbolja prevencija svih bolesti ušiju.

Uvo se čisti tako što prvo malo povučete uvo psa na gore (da bi se ispravio ušni kanal koji kod pasa nije prav) i u ušni kanal sipate sredstvo za čišćenje. Zatim dobro izmasirate bazu ušne školjke. Parčetom vate pokupite nečistoće i višak tečnosti samo u predelu ušnog kanala koji možete da vidite. Nikako ne gurajte štapiće za uši u ušni kanal vašeg psa! Dozvolite psu da protrese glavu. Na taj način će se lakše oslobodi viška tečnosti. Kada se uvo malo prosuši, aplikujte lek koji je prepisan.

Pročitaj više

IZDAVANJE DUPLIKATA PASOŠA ZA PSE I MAČKE

29. May 2015

Ukoliko vlasnik psa, ili mačke izgubi pasoš za pse i mačke, potrebno je izdati nov. Uprava za veterinu je uvela […]

Pročitaj više...


OBELEŽAVANJE PASA I MAČAKA

9. August 2018

Zakonska obaveza za sve vlasnike pasa i mačaka je da se prilikom prve vakcinacija životinje obeleže mikročipom i izda im […]

Pročitaj više...