veterinarska ambulanta

Beograd, Vidikovački venac 73Z
011/770-90-96;063/103-54-69; 064/555-13-54
e-mail: office@petland.rs

ponedeljak - petak:
9 - 19h
subota:
10 - 14h
nedelja:
10 - 12h

Morsko prase


Morski prasići (zamorci) su izuzetno društvene životinje koje u divljini često žive u velikim grupama. Ukoliko planirate da držite samo jedno morsko prase morate da mu posvetite dosta pažnje i vremena da biste mu nadomestili nedostatak drugih morskih prasića.

Za morske prasiće je rutina u svakodnevnom životu veoma poželjna pa čak i neophodna. Pod time se podrazumeva da se hranjenje, čišćenje kaveza ili drugog prostora u kome borave uvek obavlja u isto vreme i na približno isti način. Svaka nagla promena vašeg ponašanja ili njihove dnevne rutine može izazvati stres. Izbegavajte bilo kakve nepotrebne promene u njihovom okruženju a ako su neke neophodne, sprovedite ih postepeno. Vaše morsko prase će vam biti zahvalno na tome.

Stres kod morskih prasića mogu da izazovu nagle promene u njihovom okruženju a najčešće su to promene hrane ili podloge u prostoru u kome borave (kavez ili terarijum). Simptomi stresa su slični kao i kod ostalih sisara. Oni postaju podložniji bolestima, mogu postati nervozni i agresivni, ili suprotno, depresivni i manje aktivni. Često dolazi i do pojave proliva sa posledičnim gubitkom težine, nekada se javlja pojačano konzumiranje vode, a neretko mogu postati bezvoljni i neraspoloženi. Svi ovi simptomi mogu biti i znak nekog oboljenja. Ukoliko niste pravili nikakve promene u njihovom okruženju, koje bi mogle da izazovu stres, najbolje je da odete kod vašeg veterinara. Ako smatrate da su simptomi posledica stresa, otklonite uzroke stresa. Ukoliko su gore navedeni simptomi i dalje prisutni ili se čak pogoršavaju, obavezno posetite veterinara. Morski prasići su generalno vrlo izdržljivi i otporni, ali kada se jednom razbole, postaju još podložniji stresu. Takođe ne podnose najbolje klinički pregled i uopšte bilo kakvu manipulaciju. Zato je izuzetno važno da držite vaše morsko prase u kvalitetnom okruženju i da ga pravilno hranite da biste očuvali njegovo zdravlje.

Morski prasići nisu preterano agilne životinje i ne vole mnogo da se penju po preprekama, ali zato vole da istražuju pa je dobro da im obezbedite igračke koje im to omogućavaju. Danas je moguće nabaviti u pet šopovima, cevi od tvrde plastike kroz koje mogu da se provlače a ujedno mogu i da se sakriju u njih. Neki prasići vole klackalice i loptice za igru. Neophodno je obezbediti im i nešto tvrdo za grickanje da bi trošili zube koji kod njih rastu ceo njihov život. To može biti mineralno kamenje specijalno namenjeno morskim prasićima ili parče drveta koje takođe možete kupiti u pet šopu. Ukoliko se ne troše, zubi kod morskih prasića mogu veoma brzo da prerastu i da im onemoguće konzumiranje hrane.

MorskoPraseBig

Pročitaj više

IZDAVANJE DUPLIKATA PASOŠA ZA PSE I MAČKE

29. May 2015

Ukoliko vlasnik psa, ili mačke izgubi pasoš za pse i mačke, potrebno je izdati nov. Uprava za veterinu je uvela […]

Pročitaj više...


OBELEŽAVANJE PASA I MAČAKA

9. August 2018

Zakonska obaveza za sve vlasnike pasa i mačaka je da se prilikom prve vakcinacija životinje obeleže mikročipom i izda im […]

Pročitaj više...