veterinarska ambulanta

Beograd, Vidikovački venac 73Z
011/770-90-96;063/103-54-69; 064/555-13-54
e-mail: office@petland.rs

ponedeljak - petak:
9 - 19h
subota:
10 - 14h
nedelja:
10 - 12h

Morsko prase – uputstvo za vlasnike


Oboljenja morskih prasića u izuzetno retkim slučajevima mogu da prođu spontano i bez pomoći veterinara. Ove životinje su specifične i po tome što često prikrivaju simptome bolesti tako da se neretko dešava da vlasnici primete da nešto nije u redu sa njihovim ljubimcima kada je već kasno. Ovaj mehanizam prikrivanja bolesti je morskim prasićima zaostavština iz života u divljini. Bolesna životinja je uvek lak plen i zato su morali u divljini da prikrivaju svoju bolest što je još više opterećivalo njihov imuni sistem.

Zato, kada primetite i najmanju promenu u ponašanju vašeg ljubimca, obavezno se obratite vašem veterinaru.

Gubitak apetita – ovo je veoma ozbiljno stanje, gubitak apetita u periodu od 16 do 20h dovodi do oštećenja ćeija jetre i stanje vašeg ljubimca će se samo pogoršavati. Ako primetite da vaše morsko prase ne jede, odmah se obratite vašem veterinaru.

Skrama na očima, oči skoro u potpunosti zatvorene, iscedak iz očiju i/ili nosa, kijanje, kašljanje, otežano disanje… – sve su ovo znaci oboljenja gornjih respiratornih puteva. Ako primetite neke od ovih simptoma odmah se obratite vašem veterinaru. Nelečeno oboljenje gornjih respiratornih puteva je skoro uvek fatalno. Ponekada i alergije mogu da izazovu slične simptome, ali zbog toga što je oboljenje gornjih respiratornih puteva smrtonosno i brzo napreduje, veterinar mora prvo njega da isključi pre nego što uzme u obzir mogućnost postojanja alergije.

Krv u mokraći ili skvičanje prilikom mokrenja – ovo je ozbiljno i bolno stanje koje ukazuje na probleme sa mokraćnim putevima ili sa bubrezima i mokraćnom bešikom. Kiselkast miris može da ukazuje na infekciju mokraćne bešike ili donjh mkraćnih puteva ili na mokraćno kamenje.

Dijareja – ukoliko je praćena promenjenim opštim stanjem morskog praseta (nakostrešena dlaka, slabo se kreće..) ukazuje najčešće na bakterijsku infekciju i može veoma brzo da dovede do dehidratacije. Zato se što pre obratite vašem veterinaru.

Naduvenost – obratite se veterinaru, verovatno je došlo do zatvora

Plavo prebojavanje usana i otežano disanje (uočljivo samo kod određenih rasa) – ovo su znaci srčanih problema.

Otečeni zglobovi, otežano kretanje, apatija, dijareja, iscedak iz očiju i nosa i/ili dijareja – sve su ovo znaci nedostatka vitamina C, oboljenja poznatijeg pod nazivom skorbut. Ovaj vitamin morski prasići moraju da unose u organizam putem hrane. Zato je ishrana izuzetno važna za njiihovo zdravlje. Greške u ishrani koje prave vlasnici često dovode do hipovitaminoze vitamina C koja je praćena ozbiljnim zdravstvenim problemima.

Baljenje, gubitak telesne mase, zainteresovanost za hranu ali je ipak ne uzimaju – obratite se veterinaru. Kada se zubi ne troše pravilno, često znaju da prerastu i da dovedu do ovakvih problema. Ukoliko se ne skrate, morsko prase može da umre od gladi. Ovo stanje može da se pomeša sa nedostatkom vitamina C.

Morsko prase drži glavu savijenu na jednu stranu, otežano se kreće – ovo stanje je poznato pod nazivom tortikolis i znak je infekcije unutrašnjeg uha.

Gubitak dlake, češanje, suva koža, perutanje, bolnost pri dodiru – ove promene mogu da ukazuju na parazitarnu infestaciju, gljivičnu ili bakterijsku infekciju. U svakom slučaju treba da se obratite vašem veterinaru da bi uradio sve analize neophodne za postavljenje tačne dijagnoze.

MorskoPraseUputstvoZaVlasnikeBig

Pročitaj više

IZDAVANJE DUPLIKATA PASOŠA ZA PSE I MAČKE

29. May 2015

Ukoliko vlasnik psa, ili mačke izgubi pasoš za pse i mačke, potrebno je izdati nov. Uprava za veterinu je uvela […]

Pročitaj više...


OBELEŽAVANJE PASA I MAČAKA

9. August 2018

Zakonska obaveza za sve vlasnike pasa i mačaka je da se prilikom prve vakcinacija životinje obeleže mikročipom i izda im […]

Pročitaj više...