veterinarska ambulanta

Beograd, Vidikovački venac 73Z
011/770-90-96;063/103-54-69; 064/555-13-54
e-mail: office@petland.rs

ponedeljak - petak:
9 - 19h
subota:
10 - 14h
nedelja:
10 - 12h

Krpelji


Krpelji su insekti koji mogu da prenesu psima uzročnike ozbiljnih bolesti. Svaki krpelj ima 4 razvojna stadijuma: jaje, larvu, lutku i odrastao oblik. Svaki razvojni stadijum krpelja, izuzev jaja, se hrani isključivo krvlju domaćina za koga se zakači usnim aparatom.

U našem podneblju, krpelji najčešće prenose psima, parazita Babesiu canis. Ovaj parazit izaziva oboljenje Babeziozu (ranije poznato kao Piroplazmoza). Babezije žive u eritrocitima (crvenim krvnim zrncima) životinje. U jednom eritrocitu mogu da se nađu 2, 4 a ponekad i više parazita. Inficirani eritrociti pucaju i oslobađaju babezije koje mogu onda da inficiraju nove eritrocite.

Klinički znaci oboljenja variraju u zavisnosti od stepena infekcije i imunog statusa životinje. Najčešće se javljaju povišena telesna temperatura, malaksalost, gubitak apetita, žutica i tamnija boja mokraće.

U poslednje vreme znaci ovog oboljenja nisu jasno izraženi pa se dešava da psi inficirani Babezijom pokazuju samo znake malaksalosti bez ikakvih drugih simptoma. U lečenju ovog oboljenja je najbitnije da se otkrije na vreme. Zato je veoma važno da vlasnici pasa redovno kontrolišu i prate ponašanje svojih ljubimaca. Ukoliko se životinja na vreme odvede kod veterinara, infekcija Babezijama se uspešno leči. Ukoliko se ne otkrije na vreme, Babezioza se neretko završava smrću.

Preventiva je ipak najbolji lek. Zato je neophodno da se redovno koristi zaštita protiv krpelja u vidu ogrlica ili ampula. Ampule pružaju zaštitu mesec dana a ogrlice u zavisnosti od proizvođača od dva do nekoliko meseci.

Pročitaj više

IZDAVANJE DUPLIKATA PASOŠA ZA PSE I MAČKE

29. May 2015

Ukoliko vlasnik psa, ili mačke izgubi pasoš za pse i mačke, potrebno je izdati nov. Uprava za veterinu je uvela […]

Pročitaj više...


OBELEŽAVANJE PASA I MAČAKA

9. August 2018

Zakonska obaveza za sve vlasnike pasa i mačaka je da se prilikom prve vakcinacija životinje obeleže mikročipom i izda im […]

Pročitaj više...