veterinarska ambulanta

Beograd, Vidikovački venac 73Z
011/770-90-96;063/103-54-69; 064/555-13-54
e-mail: office@petland.rs

ponedeljak - petak:
9 - 19h
subota:
10 - 14h
nedelja:
10 - 12h

Dolazak mačeta u kuću


Pre dolaska mačeta ili mačke u kuću treba da pripremite nekoliko stvari:
Posude za hranu i vodu za piće (najbolje je da budu razdvojene da biste lakše mogli da menjate vodu u toku dana). Posudu za posip, kao i posip. Postoji veliki izbor posuda za posip tj. toaleta za mace. Pri odabiru toaleta treba da vodite računa da je od kvalitetnog materijala i da je jednostavan za čišćenje. Izbor posipa za toalete je veliki. Postoje posipi koji samo upijaju tečnost i oni koji stvaraju grudvice kada se nakvase tako da je dovoljno da izbacite novonastalu grudvicu a ne morate da menjate ceo posip. Obe vrste posipa postoje bez arome i sa različitim aromama. Za početak je najbolje da uzmete onaj koji je maca već koristila, a kasnije možete da pređete na neki drugi koji će vama i vašoj maci možda više odgovarati. Hranu (najbolje je da za početak uzmete hranu koju je već jela, a ksanije se konsultujte sa vašim veterinarom oko daljeg izbora hrane)

Pre nego što odete po macu, trebalo bi da obezbedite transporter od čvrstog materijala u kome će maca da se prenese. Uzimanje mačeta najčešće podrazumeva kraću ili dužu vožnju kolima. Koje god da je dužine vožnja, ona će predstavljati stres za macu. Kada su mace nervozne, obično se osećaju sigurnije u zatvorenom prostoru. Ako ne zatvorite macu u transporter ona sigurno neće mirno sedeti na svom sedištu. Ona će se šetati svuda po autu što može predstavljati pravu opasnost u vožnji, naročito ako počne da se mota oko papučica ili da se penje po vama. Još jedna prednost prevoženja maca u transporteru je i ta što mace često kada su nervozne povraćaju ili uriniraju.

Čulo mirisa je izuzetno važno za mačke i one će se osećati mnogo prijatnije ako uz sebe imaju nešto što miriše na njihov prethodni dom. To može biti peškir ili prostirka na kojoj su mace spavale. Bilo bi dobro da nekoliko dana unapred odnesete odgajivaču ili osobi od koje ćete uzeti macu, prostirku (peškir, ćebe…)na kojoj će maca spavati tih nekoliko dana. Kada dođete po macu, stavite tu prostirku u transporter i po dolasku kući, ostavite je u transporteru još nekoliko narednih dana da bi maca mogla da spava na njoj.

Da bi maca pretrpela što manje promena u svom novom domu, raspitajte se koju vrste hrane je jela i koju vrstu posipa je koristila. Postarajte se da nabavite isto to. Ako u kasnijem periodu želite da promenite vrstu hrane, radite to postepeno. U toku nedelju dana dodajte novu vrstu hrane staroj, postepeno povećavajući količinu nove i smanjujući količinu prethodne hrane.

Pre nego što dovedete kući novu macu, postavite njene posude sa vodom i hranom i njene igračke u mirnu prostoriju koju po mogućstvu možete da zatvorite. Mačkama je potrebno vreme da se upoznaju sa novim okruženjem i one to rade veoma postepeno. Kada donesete macu kući, smestite je u prostoriju koju ste spremili za nju, otvorite transporter i pustite je da sama prvo istraži tu prostoriju. Nemojte na silu da je terate da izlazi iz transportera. Mačke su po prirodi veoma radoznale i najverovatnije će ona sama ubrzo izaći. Možete da zatvorite vrata od sobe i da je proveravate povremeno. Ako ipak želite da budete u sobi sa njom, najbolje je da sednete i da čitate knjigu. Kada maca izađe, pustite je da sama dođe do vas. Pričajte joj mekanim, umirujućim glasom, pomazite je ako vam dopusti, ali nemojte da pokušavate da je podignete u krilo. Ostavite vrata transportera otvorena, ako bude htela da se povuče na sigurno mesto. Dajte maci vremena da stekne poverenje u vas.

Upoznavanje sa ostalim ukućanima

Ostale ukućane predstavljajte maci postepeno. Najbolje bi bilo da jedan po jedan ukućanin ulaze u sobu, malo se igraju i maze macu. Ukoliko su tu i deca, objasnite im na koji način mogu da se igraju sa macom a da je ne povrede i da ne treba da uznemiravaju macu dok spava, jede i dok ide u WC. Ukoliko nema drugih kućnih ljubimaca, za nekoliko dana možete da pustite macu da istraži i ostatak kuće. Imajte na umu da nisu sve mace iste. Neke mace će po dolasku u novi dom provesti i nekoliko dana sakrivene pod kaučem ili krevetom, dok će neke druge već drugi dan poželeti da istraže celu novu kuću. U svakom slučaju morate da budete strpljivi sa vašim novim kućnim ljubimcem.

Upoznavanje sa drugim mačkama

Ukoliko donostite novu mačku u dom u kome već postoje mačke, morate da budete veoma oprezni jer postoje bolesti koje se prenose sa jedne mačke na drugu. Zato je neophodno da pre donošenja nove mačke u kuću, veterinar obavi pregled i potrebne analize. Tu se pre svega misli na analizu stolice (da bi se videlo da li ima crevnih parazita) i na analizu krvi (da se utvrdi da li je mačka zaražena FeLV i FIV).

Držanje nove mačke u mirnoj, izolovanoj prostoriji je naročito važno ako u domaćinstvu postoje i druge mačke. Ostale mačke će ubrzo postati svesne pridošlice. Sigurno će njuškati jedna drugu ispod zatvorenih vrata, a često ćete čuti i siktanje. Pomozite im da se naviknu na uzajamne mirise tako što ćete istim npr peškirom istraljati naizmenično jednu pa drugu. Počnite da hranite mačke kod vrata koja zatvaraju prostoriju u kojoj je nova mačka. Na taj način će početi da povezuju miris druge mačke sa nečim prijatnim tj sa hranom. Nakon nekoliko dana izvedite novu mačku iz sobe i pustite je da istraži ostatak stana, a staru zatvorite u tu istu sobu. To radite nekoliko dana po par sati.

Sledeći korak je da dozvolite mačkama da vide jedna drugu. Možete da odškrinete vrata sobe u kojoj je nova mačka, taman toliko da i jedna i druga mogu da proture samo šapu, ali da ne mogu skroz da prođu. Zatim probajte da ih hranite u istoj prostoriji ali na suprotnim krajevima. Pratite ih za to vreme, i držite ih i dalje razdvojene sem za vreme hranjenja. Svaki dan činije sa hranom stvaljajte bliže jednu drugoj sve dok ih ne približite skroz da mačke jedu jedna pored druge. Verovatno će i dalje povremeno siktati jedna na drugu, ali je bitno da povežu prisustvo druge mačke sa prijatnim osećajem tj sa dobijanjem hrane. Ako su i dalje neprijateljski raspoložene jedna prema drugoj, probajte da smanjite njihovu interakciju u par narednih dana.

Kada mačke počnu da se osećaju prijatno zajedno, možete da pređete na konačni korak a to je da širom otvorite vrata i da ih pustite da se slobodno šetaju. I dalje ih treba pratiti u slučaju da se potuku. Ne ostavljajte ih na duže vreme same sve dok niste u potpunosti sigurni da će se dobro slagati. Bilo bi dobro da obezbedite još posuda za pesak. Ukoliko imate dve mačke, bilo bi dobro da imate tri posude. Na taj način ćete sprečiti dominantniju mačku da uhodi drugu i da je onemogućava da koristi posudu za pesak.

DolazakMacetaUKucuBig

Pročitaj više

IZDAVANJE DUPLIKATA PASOŠA ZA PSE I MAČKE

29. May 2015

Ukoliko vlasnik psa, ili mačke izgubi pasoš za pse i mačke, potrebno je izdati nov. Uprava za veterinu je uvela […]

Pročitaj više...


OBELEŽAVANJE PASA I MAČAKA

9. August 2018

Zakonska obaveza za sve vlasnike pasa i mačaka je da se prilikom prve vakcinacija životinje obeleže mikročipom i izda im […]

Pročitaj više...