veterinarska ambulanta

Beograd, Vidikovački venac 73Z
011/770-90-96;063/103-54-69; 064/555-13-54
e-mail: office@petland.rs

ponedeljak - petak:
9 - 19h
subota:
10 - 14h
nedelja:
10 - 12h

Buve


Buve su mali insekti, veličine svega 2 do 8 mm, a ipak stvaraju velike probleme psima i njihovim vlasnicima. Buve su braonkaste boje, imaju bočno spljošteno telo i nemaju krila, ali zato imaju veoma izdužen poslednji par nogu koji im omogućava da preskaču velike razdaljine. Buve se hrane krvlju domaćina i mogu da prežive bez hrane i nekoliko meseci. Pre nego što se upustimo u borbu protiv buva treba da znamo nešto o njihovom razvojnom ciklusu.

Životni ciklus buve

U razvoju buve postoje 4 stadijuma: jaje, larva, lutka i odrastao oblik. Posle parenja, ženka polaže jaja koja se obično ne zadržavaju na dlaci životinje zato što nisu lepljiva, nego se rasipaju po okolini. Dva dana nakon polaganja (ili više, zavisno od spoljašnje temperature) iz jajeta nastaje larva koja se hrani fecesom koji je majka ostavila za sobom. U toku nedelju dana larva prolazi kroz različite faze razvoja i prelazi u lutku. Lutka je lepljiva i često prekrivena prašinom i može se naći u dubokim slojevima tepiha ili parketa. Za nedelju dana lutka sazreva u odraslu buvu. Ceo ciklus se završi za oko 15 dana. Međutim, lutka može da bude u stanju mirovanja i preko godinu dana ukoliko su nepovoljni uslovi za njen dalji razvoj (ukoliko je npr. suviše hladno). Ukoliko želimo da se izborimo sa buvama, ne treba svu pažnju samo da usmerimo na našeg ljubimca nego i na okolinu, zato što se baš tu odvija najveći deo razvoja buve.

Problemi koje izazivaju buve

Ujedi buva kod nekih životinja mogu da budu neprimetni, kod drugih mogu da izazovu blagu iritaciju a kod nekih izražen svrab, crvenilo, gubitak dlake pa čak i pojavu ulceracija. Često se javlja i alergija na pljuvačku buva koja izaziva ozbiljne promene na koži.

Veliki broj buva može da izazove i anemiju naročito kod štenaca i mačića.

Buve mogu da prenesu i uzročnike različitih bolesti. U našim krajevima je to najčešće pseća pantljičara Dipylidium caninum.

Sredstva za borbu protiv buva

U borbi protiv buva se koriste različita sredstva. Postoje praškovi, šamponi, sprejevi, ogrlice…

Praškovi, šamponi i sprejevi su sredstva koja uglavnom imaju trenutno dejstvo, a ponekad i blago produženo. To znači da ovim sredstvima možete samo trenutno da otklonite buve, ali da ona ne pružaju dugotrajnu zaštitu.

Postoje različite vrste ampula koje se nanose na kožu, uglavnom u predelu između lopatica ili između ušiju tj. tamo gde pas ne može da se oliže. Ova sredstva pored toga što uništavaju buve koje se nalaze na vašem ljubimcu, pružaju i zaštitu od najezde novih. Ova sredstva se obično nanose svakih mesec dana.

Ogrlice u zavisnosti od proizvođača mogu da predstavljaju dobru zaštitu. One se ne preporučuju u domaćinstvima sa malom decom zbog svoje toksičnosti.

Takođe postoje i sredstva kojima možete da tretirate površine prostora u kome boravi vaš ljubimac.

Buva BuvaBig

Pročitaj više

IZDAVANJE DUPLIKATA PASOŠA ZA PSE I MAČKE

29. May 2015

Ukoliko vlasnik psa, ili mačke izgubi pasoš za pse i mačke, potrebno je izdati nov. Uprava za veterinu je uvela […]

Pročitaj više...


OBELEŽAVANJE PASA I MAČAKA

9. August 2018

Zakonska obaveza za sve vlasnike pasa i mačaka je da se prilikom prve vakcinacija životinje obeleže mikročipom i izda im […]

Pročitaj više...