veterinarska ambulanta

Beograd, Vidikovački venac 73Z
011/770-90-96;063/103-54-69; 064/555-13-54
e-mail: office@petland.rs

ponedeljak - petak:
9 - 19h
subota:
10 - 14h
nedelja:
10 - 12h

Bakterije: uzročnici zubnog plaka i kamenca kod mačaka


Dentalni problemi se često javljaju kod mačaka i to naročito kod odraslih i starijih mačaka. Neki od simptoma koji ukazuju da postoji dentalni problem su: neprijatan zadah, prebojavanje zuba, naslage na površini zuba, zacrvenjene i osetljive desni… Uzrok svih ovih promena su bakterije.

Bakterije igraju značajnu ulogu u nastanku zubnog plaka i kamenca. Bakterije žive na ostacima hrane u ustima. Kada se pomešaju sa pljuvačkom i ostacima hrane u kanalima između zuba i desni, formira se plak koji se taloži na površini zuba. Vremenom, sa umnožavanjem bakterija i taloženjem kalcijumovih soli, zubni plak postane čvrsta masa na površini zuba koja se zove kamenac.

Vremenom dolazi do odvajanja desni i dubokih koštanih struktura vilice od zuba. Takvo stanje se naziva periodontalna bolest. Ukoliko se ne leči, formiraju se tzv. džepovi puni bakterija ispod desni koji mogu da apscediraju. Takvi džepovi puni gnoja se uglavnom javljaju duž linije koja predstavlja granicu između zuba i desni i još više odvajaju zub od desni, omogućavajući da se nakuplja još više hrane i bakterija i proces se nastavlja..

Periodontalno oboljenje je veoma ozbiljno i zahteva intezivnu terapiju i kontrolu dalljeg nastanka zubnog plaka. Kod mačaka sa ovim oboljenjem desni su crvene, otečene, veoma ostljive, lako krvare…Ove promene prate izražen bol i neprijatan zadah.

Na žalost ovaj problem se ne ograničava samo na usnu duplju mačke. Iziritirane i oslabljene desni omogućavaju bakterijama da pređu u krvotok putem kojeg se raznose po čitavom telu i mogu da dovedu do infekcija unutrašnjih organa, najčešće srca, jetre i bubrega.

Da do svega ovoga ne bi došlo, važna je prevencija. Održavanje higijene usne duplje je od primarnog značaja. Vaša mačka nikada nije suvuše stara da biste počeli sa dentalnom higijenom.

Pročitaj više

IZDAVANJE DUPLIKATA PASOŠA ZA PSE I MAČKE

29. May 2015

Ukoliko vlasnik psa, ili mačke izgubi pasoš za pse i mačke, potrebno je izdati nov. Uprava za veterinu je uvela […]

Pročitaj više...


OBELEŽAVANJE PASA I MAČAKA

9. August 2018

Zakonska obaveza za sve vlasnike pasa i mačaka je da se prilikom prve vakcinacija životinje obeleže mikročipom i izda im […]

Pročitaj više...