veterinarska ambulanta

Beograd, Vidikovački venac 73Z
011/770-90-96;063/103-54-69; 064/555-13-54
e-mail: office@petland.rs

ponedeljak - petak:
9 - 19h
subota:
10 - 14h
nedelja:
10 - 12h

Babezioza pasa


Babezioza pasa je oboljenj koje na pse prenose krpelji. Uzročnika bolesti (Babesisa) na psa prenosi zaraženi krpelj kada se zakače na kožu. Prvi ismptomi bolesti mogu da se jave i posle nekoliko dana od ujeda krpelja.Često se i ne pronadej krpelj na psu koji je preneo bolest. Babesia ulazi u eritrocite pasa i razara ih. Simptomi bolesti mogu da budu veoma različiti: povraćanje, proliv, malaksalost, visoka temperatura, tamna do crna boja mokraće, otežano disanje… Nekada se javi samo jedan simptom, a nekada ih je više.

Babesia

Dijagnoza se postavlja uzimanjem kapi krvi obolelog psa i mikroskopskim pregledom se traže uzročnici bolesti u eritrocitima psa. Ukoliko se na vreme otkrije bolest i da terapija, simptomi bolesti nestaju za 24 do 48 sati. Oporavak može da traje i više od nedelju dana. Na babeziozu su osetljiviji mladi psi kod kojih često bolest u početku protiče sa blažim simptomima, pa se ne otkrije na vreme i dovede do uginjavanja. Osetljive su i stare i životinje saq hroničnim bolestima jetre, bubrega, srca.

 

Pročitaj više

IZDAVANJE DUPLIKATA PASOŠA ZA PSE I MAČKE

29. May 2015

Ukoliko vlasnik psa, ili mačke izgubi pasoš za pse i mačke, potrebno je izdati nov. Uprava za veterinu je uvela […]

Pročitaj više...


OBELEŽAVANJE PASA I MAČAKA

9. August 2018

Zakonska obaveza za sve vlasnike pasa i mačaka je da se prilikom prve vakcinacija životinje obeleže mikročipom i izda im […]

Pročitaj više...