veterinarska ambulanta

Beograd, Vidikovački venac 73Z
011/770-90-96;063/103-54-69; 064/555-13-54
e-mail: office@petland.rs

ponedeljak - petak:
9 - 19h
subota:
10 - 14h
nedelja:
10 - 12h

Alergije kod pasa i mačaka


Alergije kod pasa i mačaka su sve češća pojava. Naši ljubimci, isto kao i mi, mogu da budu alergični na najrazličitije stvari (polen, prašinu, hranu…). Alergije kod pasa i mačaka se najčešće manifestuju promenama na koži. Neki od simptoma mogu biti:

 • Grickanje šapa
 • Trljanje lica o tepih ili bilo koju drugu podlogu
 • Češanje celog tela
 • Učestale infekcije ušiju
 • Gubitak dlake
 • Oštećenja kože
 • Očekivali bismo da ukoliko je pas alergičan na nešto što udahne kao što je npr. polen trava, počne da mu curi nos; ako je alergičan na nešto što pojede, da će povraćati; ako je alergičan na ujed insekta da će nastati otok na mestu ujeda. Međutim, u realnosti, pas će veoma retko imati neke od gore navedenih simptoma. Umesto toga, kod psa će se kao reakcija na bilo koji alergen u većini slučajeva pojaviti svrab čitavog tela (blago do jako izražen) i ponekad hronična upala uveta.

  Pored toga, alergični psi, često grickaju svoje šape sve dok ne postanu iziritirane i crvene. Mogu i da trljaju lice o pod ili kauč kao i da češu bokove ili stomak. Žlezde u uvetu kao odgovor na alergiju počinju pojačano da stvaraju cerumen koji je odlična podloga za razvoj bakterija i gljivica i tako nastaju infekcije ušiju.

  Oštećenja koja se javljaju na koži alergičnih pasa su posledica konstantnog češanja i grickanja. Može da se javi i gubitak dlake u vidu pečata po telu a mogu da budu zahvaćene i veće površine. Koža može da bude suva, zacrvenjena, perutava ili masna, zavisno od psa. Česte su i sekundarne bakterijske infekcije kože koje se lako razvijaju na mestima oštećenja kože.

  Kod pasa i mačaka alergije obično nastaju između prve i treće godine starosti. Nekada se dešava da se sa godinama povećava broj stvari na koje je životinja alergična. Alergije su obično prouzrokovane inhalacionim alergenima i sezonskog su karaktera (barem u početku).

  Pas može da bude alergičan na polen neke biljke koji se javlja samo određenog meseca u godini ali može i da bude alergičan na kućne grinje koje se nalaze u njegovom okruženju tokom cele godine.

  Definitivno postavljanje dijagnoze na šta je pas alergičan može da se obavi na dva načina:

  1. Alergijskim testovima (na koži ili iz krvi)
  2. Eliminacijom jednog po jednog alergena iz okruženja psa dok se ne izgube simptomi alergije.

  Prvi način je daleko pouzdaniji i zahteva mnogo manje vremena. Kada se otkrije na šta je životinja alergična, može da se pristupi terapiji.

  AlergijeKodPasaIMacakaBig

  Pročitaj više

  IZDAVANJE DUPLIKATA PASOŠA ZA PSE I MAČKE

  29. May 2015

  Ukoliko vlasnik psa, ili mačke izgubi pasoš za pse i mačke, potrebno je izdati nov. Uprava za veterinu je uvela […]

  Pročitaj više...


  OBELEŽAVANJE PASA I MAČAKA

  9. August 2018

  Zakonska obaveza za sve vlasnike pasa i mačaka je da se prilikom prve vakcinacija životinje obeleže mikročipom i izda im […]

  Pročitaj više...