Pranje zuba

Pranje zuba

Pranje zuba vašeg psa je veoma važan deo celokupne brige za vašeg ljubimca. Da bi pranje zuba bilo zabavno i za vas i za vašeg psa, treba ga što ranije i postepeno naviknuti na tu proceduru.

Za pranje zuba vam je potrebna zubna pasta. Na tržištu postoje raznovrsne paste, različitih sastava i aroma. Veoma je bitno da koristite isključivo pastu za pse. Paste za ljude mogu da iziritiraju želudac psa. Pored zubne paste, potrebna vam je i četkica za zube. Poželjno je da koristite četkice specijalno namenjene za pse. Postoje različite vrste četkica a koju ćete vi izabrati zavisi od veličine vašeg psa, veličine njegovih usta, zdravstvenog stanja zuba... Postoje četkice koje nemaju dršku nego se navlače na prst. Takođe postoje i sunđeri koji su izuzetno nežni prema desnima i koji su za jednokratnu upotrebu. Najbolje je da se posavetujete sa vašim veterinarom oko izbora četkice za zube.

Kada ste nabavili potreban pribor, počinjete sa navikavanjem vašeg psa na pranje zuba. Treba da budete veoma strpljivi i da sve vreme procesa hvalite vašeg psa, da budete pozitivni i da ga polako i postepeno navikavate na pranje zuba. Evo nekoliko koraka koji vam mogu pomoći u tome:

  1.     Prvo pas treba da se navikne na ukus paste za zube. Namažite pastu na prste i dajte mu da ih oliže. Dok to radi, pohvalite ga i dajte mu nakon toga njegovu omiljenu poslasticu (ovde mislimo na poslastice specijalno namenjene psima). Ako mu se ne svidi ukus paste, možda ćete morati da probate sa nekom drugom aromom. Nekoliko dana ponavljajte ovo dok ne počne unapred da se raduje pasti.

  2.     Sledeći korak je da se navikne na prisustvo paste na zubima. Nanesite malu količinu paste na prst i polako njome namažite očnjak (najveći zub u prednjem delu vilice). Ovaj zub je najpristupačniji i najpovoljniji za vežbanje. Sve vreme treba da hvalite vašeg psa.

  3.     Kada se pas navikao na ukus paste i na njeno prisustvo na zubima, treba da ga naviknete na četkicu za zube (ili sunđer u zavisnosti od toga šta ćete koristiti). Pas mora da se navikne na ove predmete, naročito na vlakna četkice. Dozvolite mu da oliže pastu za zube sa četkice. Na taj način će da oseti njenu teksturu i da se navikne na nju. Naravno, uvek treba da ga pohvalite i da mu, eventualno, date omiljenu poslaticu. Ponavljajte ovo nedelju dana.

  4.     Poslednji korak je da počnete da perete tj. četkate zube vašeg psa. Sve vreme mu se obraćajte veselim tonom i na kraju ga obavezno pohvalite. Pažljivo podignite gornju usnu vašeg psa i postavite četkicu pod uglom od 45 stepeni u odnosu na desni. Lagano pomerajte četkicu napred nazad. U početku probajte samo da očistite očnjake. Vremenom povećavajte broj zuba koje čete očistiti.

  5.     Ukoliko sve predstavite kao igru, čitav proces pranja zuba će biti zabavan i za vas i vašeg psa. Ne zaboravite da ga uvek pohvalite!

nazad